Popaganda tar en paus under 2019

Det har blivit en slags tradition att den svenska festivalsommaren avslutas med ljuvliga popmusiktoner på Eriksdalsbadet i Stockholm. Där brukar festivalen Propaganda anordnas varje år i slutet av augusti. Som vissa läsare redan kanske anat så blir det inte så i år. Popaganda är en festival som tydligen är i behov av en paus och förändring. Därför tar festivalen ett break under år 2019 och samlar kraft för att ta nya tag år 2020.

Popagandafestivalens projektledare menar att beslutet trots allt är rätt.

Popagandafestivalen startade redan år 2002 men på den tiden höll föreningen till vid en grässlätt utanför Stockholm, nära Stockholms universitet. Några år senare tog man nya tag, gjorde om konceptet och flyttade till mer centralt belägna Eriksdalsbadet vid Skanstull på lite mer hipsterhippa Södermalm. Där har festivalen hållit till varje sommar i cirka tio år.

Popaganda har tagit beslutet om att låta festivalen vila i samråd med samarbetspartnern Luger.

Elin Nilsson säger i ett pressmeddelande att det är väldigt tråkigt att inte kunna genomöra någon festival sommaren år 2019, men menar samtidigt att beslutet är rätt för att kunna bli starkare på längre sikt. Långsiktigheten i Popaganda blir starkare genom att ibland ta beslut om är tuffa att ta, menar Elin Nilsson.

Anledningen till beslutet är att man behöver tid till att både utveckla sin egen organisation och till att planera för en ny och ännu mer spännande festival år 2020. Enligt Popaganda själva blir festivalen 2020 grym. Pausen ska ge föreningen Popaganda en möjlighet att se över vilken position som Popaganda har på den svenska festivalkartan.

Värt att nämna i sammanhanget är kanske att Stockholm i år får en ny enorm festival. Den kallas Loolapalooza och om namnet låter bekant så beror det på att festivaler med samma namn redan finns i andra städer i världen, till exempel i Chicago och i Berlin. Loolapalooza kan alltså beskrivas som något av ett franchisekoncept för musikfestivaler.

Utan musik, ingen festival. Men utan festival, kan det ändå bli fest och musik. Och på sidan partykungen.se hittar man verkligen det mesta, både inför sommarens festivaler och inför höstens och våren hemmafester. Så gå in och ta en titt på det gedigna utbudet där och förbered dig för årets sommarfestivaler redan nu.

Den som istället för festival i Stockholm vill lämna huvudstaden, eller inte ens åka dit, kan bege sig västerut till Way Out West i Göteborg, eller kanske söderut och över Öresundsbron till Roskilde några mil väster om Köpenhamn på Själland. Way Out West brukar kunna bjuda på en och annan internationell världsartist, men Roskilde är snäppet större än någon festival i Sverige och brukar kunna erbjuda ett brett festivalprogram med många kända artister. Roskilde och Way Out West är dock mer av festivaler för unga vuxna än för tonåringar, om man ska analysera målgrupper. Popaganda däremot, är en festival för snälla popanhängare och har ibland sagts vara festivalen med Sveriges snällaste publik.