Spela musik som barn

Det finns mängder av fördelar med att ägna sig åt musik som barn. Forskning visar till exempel att barn som spelar ett instrument presterar bättre i skolan, i ämnen som språk och matematik. Man har också kunnat se att dessa barn presterar något bättre generellt i IQ-tester. Sambandet mellan musicerande och bra prestationer i skolan tros bland annat ha att göra med att man lär sig rutiner för studier och övning när man tränar på att lära sig ett instrument. Det är med andra ord inte konstigt om man som förälder försöker få sitt barn att intressera sig för att spela musik.

Som förälder gäller det dock att klara av den fina balansgången mellan att tvinga sitt barn att spela ett instrument, och att bara motivera barnet att fortsätta när det känns svårt. Det förstnämnda ska man naturligtvis inte göra i något läge, men det kan absolut bli nödvändigt att pusha barnet lite. De flesta barn kommer nämligen till en punkt, vanligtvis efter en eller ett par terminer, när den första förtjusningen över att prova något nytt har lagt sig, och de märker att det faktiskt är svårt att spela ett instrument. Utvecklingen avstannar helt enkelt något, och när de stöter på detta hinder är det lätt att barnet ger upp. Då måste man finnas där som förälder och motivera barnet att fortsätta, för att komma över puckeln. Om barnet fortfarande inte vill gå på sina lektioner flera veckor senare kan man dock behöva överväga om barnet faktiskt helt enkelt inte tycker att det är roligt längre.

Ett av de bästa sätten att visa sitt stöd som förälder är att engagera sig i barnens läxor genom att sitta med och lyssna. Självklart bör man också gå på de konserter som vanligtvis arrangeras i slutet av varje termin. För att få barnet att känna att det är ett speciellt tillfälle kan det vara roligt att köpa nya finkläder till konserten. Du hittar enkelt barnkläder för alla tillfällen på Kidsbrandstore.se. Om du väljer kläder tillsammans med barnet, för att hitta något de verkligen tycker om, kan det vara tillräcklig motivation för att de ska fortsätta spela musik en termin till.