Popmusik

Popmusiken är en ung musikstil som uppstod i mitten av 1900-talet i samband med att tonårskulturen fick sitt genomslag. Ett av de största banden i popens ungdom var The Beatles från England.

Inom popmusiken är klädstil och utseende en viktig del för både artisterna och fansen och stilen är ofta kaxig och utmanande. Både smink, kläder och frisyrer kan vara ganska spektakulära beroende på vilken artist det handlar om. Att ha tjockt hår som går att färga och forma till i olika stilar är viktigt för många och den som lider av tunhårighet kan få hjälp av en hårtransplantation för att öka tjockleken på det egna håret. Hos Nordic Hair kan du enkelt boka en tid för en konsultation för att se vilken behandling som passar dig bäst.

Popmusiken har, till skillnad från rockmusiken, en mer lättillgänglig och lättsam stil med enkla melodier som handlar om dans och kärlek. I popmusikens tidiga dagar kunde den dock vara kontroversiell hos den äldre generationen eftersom både artister och fans klädde sig i annorlunda kläder och hade utmanande frisyrer där även killarna lät håret växa ut vilket uppfattades som ohyfsat. Idag är popmusiken nästan alltid okontroversiell även om det finns artister som till exempel Madonna eller Lady Gaga som fått kritik för sin klädstil.

Popmusikens utveckling

Vid popmusikens födelse blev den engelska gruppen The Beatles snabbt ett enormt populärt popband och de blev till och med så pass stora att det knappt gick att höra deras musik på konserterna eftersom tjejerna i publiken skrek så högt. Gruppen firade sina största framgångar under 1960 och 70-talen och bidrog till att göra popen populär över hela världen. Till några av deras mest populära låtar hör “Yellow submarine”och “Hey Jude”. The Beatles har fortfarande fans över hela världen trots att de inte spelar tillsammans längre och när den klassiska albumbilden på ett övergångsställe firade jubileum uppmärksammades det stort av både fans och media.

Det finns otaliga andra kända popartister varav några av del allra största är Madonna och Michael Jackson. Trots att Michael Jackson gick bort 2009 spelas hans musik fortfarande och han har kvar många trogna fans världen över. Madonnas artistkarriär pågår däremot fortfarande trots att hon har fyllt 60 år. Madonna slog igenom stort på 1980-talet och räknas som queen of pop även om hon idag inte är lika stor som hon varit tidigare. Hon har under hela sin artistkarriär väckt uppmärksamhet genom sin sexiga klädstil och utmanande dansvideor och hon har aldrig tvekat att yttra sin uppfattning i politiska frågor. Madonna har ofta agerat på ett kontroversiellt sätt och under Eurovision 2019 väckte hennes framträdande stor uppmärksamhet och det ledde även till kritik på grund av det politiska budskapet.

Ett av de största svenska popbanden är ABBA som vann Eurovision Song Contest 1974 med “Waterloo” vilket också ledde till deras stora genombrott. ABBA är en av få svenska artistgrupper som har nått stora framgångar internationellt. För den som vill återuppleva ABBA går det att besöka ABBA-museet i Stockholm.