Att sjunga i kör

Svenskarna är ett av världens mest körsjungande folk och det beräknas att nästan en tiondel av befolkningen sysslar med någon form av körsång. Det är en rolig sysselsättning där man både får umgås med andra och framföra sin favoritmusik. Särskilt för barn ger det en bra start i livet då de får lära sig mycket med detta; inte minst att läsa noter och att vara lyhörda. Det finns dessutom många

hälsofördelar med körsång som till exempel att man får ett bättre humör och ett lägre blodtryck medan man sjunger. Att må bra psykiskt går inte att nog överskatta, då det i långa loppet motverkar depression och stärker immunförsvaret. Sedan finns det ytterligare en aspekt av körsång som är minst lika viktig: det är helt enkelt jättekul.

Vill man syssla med körsång finns ett antal tips och tricks som kan vara värda att ta del av för att göra det hela roligare och lättare. Man kan till exempel se till att lyssna mycket på den musik man skall framföra. Många körledare låter körmedlemmarna ladda ner musiken på datorn eller i telefonen och sedan kan man lära sig musiken medan man sitter på bussen, på jobbet eller i hemmet. Är man ute och rör på sig mycket kan man lyssna på musiken under promenaden eller i löpspåret, och går man in på Kampanjjakt kan man dessutom hitta bra utrustning att utrusta sin telefon med, som till exempel ett bra par hörlurar eller en trådlös högtalare som man kan ta med sig överallt.

Här följer några tips för den som vill syssla med körsång:

  • Artikulera. Lär dig att uttala ord så klart och tydligt som möjligt, då en väl artikulerande kör gör det lättare för publiken att uppfatta vad man sjunger om. Undvik regionala dialekter och ljud, som till exempel Lidingö-i:n eller ett skånskt r, då det kan få texterna att låta lite märkliga, dock mycket roliga…

Det finns dock vissa artister som har gjort sig en image just för sin dialekt. Björn Afzelius och Mikael Wiehe är två av dessa.

  • Öva på att stå. Under konserter står kören ofta länge och det gäller att ha en riktigt bra hållning för att det inte skall bli jobbigt. Rak i ryggen som om man balanserade en bok på huvudet är en bra riktlinje som många körsångare tillämpat genom tiderna.
  • Sjung ut, inte ner. Många körmedlemmar gör felet att stå med näsorna i notbladen medan man sjunger. Detta är naturligtvis upp till körledaren att avhjälpa men det är bra att själv också hålla det i sinnet. Sjunger man ner i noterna studsar ljudet tillbaka istället för mot publiken. Nothäften är till som små påminnelser och ingenting man skall följa slaviskt; vid tiden för konserten bör man kunna det mesta utantill.