4 låtar som handlar om dans

Det finns såklart ingen annan fysisk aktivitet som så intimt hänger ihop med musik som dans. Dans är den kroppsliga manifestationen av melodi och rytm, inte sås konstigt då att dans, förutom kärlek, är ett av de absolut mest förkommande ämnena för poplåtar. I det här inlägget kan du läsa om fyra av de bästa poplåtarna som handlar om dans.

För att dansa behöver du två saker: musik och ett golv. Hos Byggmax.se kan du beställa parkettgolv och allt annat du behöver för att fräscha upp golven hemma. Bäst av allt kan vara att golven både är snygga och tillräckligt enkla att lägga för att du ska kunna göra det själv. Varför inte fräscha upp vardagsrummet med en snygg fiskbensparkett, ett golv som tveklöst kommer hålla för dans under många år framöver.

Dancing Queen – ABBA (1976)

Kan Dancing Queen vara en av de mest uttjatade danslåtarna någonsin? Absolut, men en lista över definitiva danslåtar vore helt enkelt inte komplett utan den. Till skillnad från många andra låtar om dans går Dancing Queen i melankolins tecken. Vissa kallar det till och med för en av de sorgligaste låtarna som någonsin gjorts. Skälet till det är att låtens berättare av allt att döma är en kvinna som känner sorg över att ungdomens tid är förbi.

Dancing With Myself – Gen X/Billy Idol (1980/1981)

Dancing With Myself släpptes som singel två år i rad. Först av Gen X, därefter av Billy Idol, bandets sångare som sedermera bröt sig loss för att göra solokarriär. För Idol var det den första låten i en hel rad av enorma hits. Idol drog stor nytta av det i praktiken nya medium som MTV var och spelade in ambitiösa videos till alla sina singlar, något som tveklöst bidrog till framgångarna.

Safety Dance – Men in Hats (1982)

Safety Dance hör till en särskild kategori hitlåtar, sådana som är märkliga och förvånande. Låtar som lyckades bli hits tillsynes mot alla odds. Jag tänker till exempel på Crazy Frog eller They’re Coming to Take Me Away med Napoleon XIV från 1966. Låtar som bar längre än vad låtmakarna förmodligen kunde ana. Vad handlar Safety Dance om? Det beror på vem man frågar. Låtskrivaren Ivan Doroschuk menar att låten är en protest mot tråkiga dörrvakter som inte uppskattade glädjefylld dans. Andra menar att Safety Dance var väletablerad slang för masturbation.

Into the Groove – Madonna (1984)

Into the Groove är låten som i någon mån markerar Madonnas då nyvunna status som superstjärna. Låten spelades in av Madonna tillsammans med hennes dåvarande pojkvän för soundtracket till popstjärnans film Desperately Seeking Susan. Inspirationen hämtade hon från dansgolvet. Hur kul det i själva verket är att dansa i sällskap med Madonna är frågan. Enligt hennes egna dansare är hon en hård chef.