Musik och skidåkning

Att susa ner för en bländande vit backe eller att mata på timme efter timme i skidspåret är båda två upplevelser som kan hjälpas av musik. Att sätta ett eget soundtrack till sin upplevelse kan förhöja känslorna men ny forskning visar att musik dessutom kan hjälpa dig att prestera bättre. Musik sätter igång processer i hjärnan som hjälper musklerna. Det var något som skulle testas i skarpt läge i Vasaloppet med Preems eget spår. Där skulle åkarnas energi ge dem ännu mer energi tillbaka. Läs mer här nedanför om hur det går till!

Musik som prestationshöjare

Ny forskning från England har visat att musik kan höja en idrottsprestation med upp till 15%. Forskningen har bedrivits under 20 år vid Brunel University i London och den visar att musiken stimulerar våra nervceller i hjärnan vilket ger effekt på hur bra musklerna kan prestera. Denna forskning tar Preem fasta på inför årets Vasalopp när de skapar Preem-spåret. Det handlar dock inte om att dela ut gratis hörlurar utan vasaloppsåkare ska skapa musik själva. Det 2,5 km långa spåret omvandlar via rörelseenergi åkarnas energi till musik. Tanken är att åkarna dels ska kunna visa sin ståndpunkt för ett hållbart samhälle, dels förbättra sina tider.

Musik som avkoppling

Det är inte bara i skidspåret musik kan vara trevligt. En stor del av upplevelsen på en skidsemester är att gå på after-ski och dansa loss stelheten man fått av timmar i backen. Det är avkopplande och energigivande på samma gång. Vill man vara snyggast på dansgolvet gäller det att ha på sig kläder som är trendiga just nu. I skidorter överlag är det lite finare märken som gäller men du behöver inte ruinera dig för det. Kolla exempelvis in Outletsverige och köp det du vill ha till rabatterat pris. På så vis har du råd med både ölen och outfiten!