Ta med din musik på resan

Det kan finnas många anledningar till att man vill ha med sig sin musik när man ger sig ut på resa. Kanske ska man på en solsemester och vill kunna slappna av med sina favoritlåtar när man ligger på stranden, eller så ska man på en bergsvandring och vill ha motiverande marschmusik i öronen. Musiken kommer dock sannolikt till bäst användning när man är på resande fot. Genom att lyssna på musik när man flyger, åker buss eller åker tåg får man en distraktion som får tiden att gå fortare, och dessutom kan man stänga ute ljud runt omkring sig, som barnskrik, mobilsamtal och motorernas brummande. Idag är det dessutom lätt att ta med sig sin musik på resa – man behöver inte som förr släpa med sig en portabel CD-spelare (som var känslig för vibrationer) och en hel liten bok med olika CD-skivor. Man behöver inte ens en extra apparat i väskan i form av en mp3-spelare, eftersom de allra flesta idag lyssnar på musik via sin mobiltelefon.

Det som däremot kan vara värt att packa ned extra i bagaget, särskilt om man lyssnar på musik just för att stänga ute ljud runtomkring en, är ett par bra hörlurar. Med ”bra” hörlurar menas ett par hörlurar som omsluter örat, istället för in ear-hörlurar, och gärna hörlurar med just brusreducerande egenskaper. Då får man inte bara en bättre ljudupplevelse, utan besparas eventuella störande moment i omgivningen. Det kan vara särskilt skönt om man vet med sig att man har en lång resa framför sig, eller om man vill försöka sova på en livlig flygning. Om man vill skapa de bästa förutsättningarna för sin resa (till exempel så korta flygningar som möjligt) ska man kolla in Avionero. Där kan man söka efter de flyg som bäst passar ens egna preferenser.

Ett hinder även i dagens tekniskt avancerade värld när det gäller portabel musik är dock tillgången till (eller bristen på) internetuppkoppling. Den fördel som de gamla CD-skivorna och mp3-filerna hade var nämligen att de alltid var tillgängliga, eftersom man inte var tvungen att vara uppkopplad för att komma åt dem, så som är fallet med musiktjänster som Spotify. Spotify har dock en lösning för detta, i alla fall om man betalar för sitt konto och inte använder gratisversionen. Då kan man nämligen ladda ned spellistor så att de är tillgängliga offline, och finns tillgängliga så i 30 dagar efter nedladdningen. På det sättet kan man lyssna på musik även när man exempelvis sitter på planet och har mobilen i flygplansläge, eller när man ligger på stranden och inte har tillgång till wi-fi. Något som dock kan förbättra musiktjänsternas tillgänglighet är att roamingavgifterna inom EU har försvunnit, vilket betyder att man kan använda sin mobildata i alla EU-länder för samma kostnad som hemma. I brist på wi-fi kan man med andra ord ändå lyssna på musik med hjälp av sitt 3G- eller 4G-nät.

Det har också blivit lättare att ta med sig sin egen musik om man ska på en längre bilresa. De flesta moderna bilstereor har möjlighet att både koppla in ett USB-minne fullmatat med ljudfiler, och att koppla exempelvis sin mobil till stereon via bluetooth, så att man kan lyssna på Spotify, Apple Music eller något annat musikprogram. Musikälskaren behöver med andra ord aldrig vara utan sina favoritlåtar, vart hen sig än i världen vänder.